Magazijn en vertragingen: enkele reflecties
In deze blogpost willen we proberen een licht te werpen op hoe we werken als een klein bedrijf dat de meeste goederen uit Vietnam en Oost-Azië haalt.
We praten daarom graag over onze magazijnstrategie.
Nu is de nadruk op klein wat het moeilijk maakt. We hebben een magazijn maar niet heel veel ruimte. Dit gebrek aan ruimte om onze producten op te slaan, betekent dat we creatief moeten zijn 😊
We werken dus volgens het "JIT" of "Just In Time" -principe.
Dus, wat is JIT? Welnu, het is een principe van inschatten door middel van gegevens wanneer en hoeveel u van bepaalde elementen nodig zult hebben, zodat u geen "actieven" op de loer hoeft te hebben liggen, met betrekking tot kapitaal van broodnodige bedrijfsprocessen.
Wat betekent dit nu allemaal? Welnu, sommige supply chain-managers gooien misschien meer verfijnde woorden naar je toe als je het hebt over 'LEAN'-processen. Maar wie maakt het uit? De waarheid is: JIT is in feite geschatte gissingen. Hoeveel hebben we nodig? Wanneer hebben we het nodig? Hoelang zal het duren? Nou, we doen een gekwalificeerde gok en hopen gelijk te hebben 😊
Meestal is dit heel goed gelukt.
Sinds de pandemie en de groeiende populariteit van de fiets zijn ook onze Bikezacs populairder geworden. Waar we natuurlijk enorm dankbaar voor zijn!
Maar het gooide ook onze gok weg in termen van hoeveel we nodig hadden voor 2021.
Nogmaals BEDANKT ALLEMAAL VOOR ZO GEWELDIGE FIETSER!
Omdat we van onze fouten leren, dachten we natuurlijk dat we nu beter voorbereid waren. We plaatsten eerder een nieuwe bestelling, bestelden tijdig verzending en betaalden veel meer vanwege de krappe marktsituatie.
Toen kwam de blokkade van het Suezkanaal. En hoewel onze container niet op dit schip staat, zijn we godzijdank aanzienlijk getroffen: aangezien het kanaal 6 volle dagen gesloten was, is er nu het zogenaamde knelpuntsyndroom. Als in een file van enorme boten duurt het lang voordat alle schepen hun reis kunnen voortzetten, ook al is de plaats van het ongeval al lang geleden vrijgemaakt. Het effect doet zich echter niet alleen aan het kanaal voor, maar in elke volgende haven, aangezien deze slechts een bepaalde capaciteit hebben en niet alle "gerede" containerschepen tegelijkertijd kunnen lossen en laden.
Dit effect heeft ook een stroomafwaarts effect. Op dat moment waren onze Bikezacs klaar geproduceerd en op het eerste containerschip, maar nog niet op het laatste schip dat ze naar Europa zou brengen. We hebben even overwogen om in de overslaghaven over te stappen op het vliegtuig. Maar dat kunnen we niet rechtvaardigen in termen van de ecologische voetafdruk. Bovendien was er ook meer vraag naar vrachtvervoer per vliegtuig en zou een spoedlevering niet gegarandeerd zijn.
Dus besloten we te wachten en de onbekende situatie op de wereldwijde scheepvaartmarkt te accepteren.
Aanvankelijk waren alleen onze Bikezac Simply Black en enkele weken later Simply Blue uitverkocht. Maar aangezien niemand kon voorspellen hoe lang het daadwerkelijk zou duren om de situatie te ontwarren en er dus steeds meer vertragingen optreden, is onze JIT-strategie inmiddels totaal achterhaald.
We hopen daarom op het begrip van onze klanten en kijken uit naar het inpakken van duizenden pre-orders en naar klanten in heel Europa die eindelijk hun Bikezacs in handen hebben.