Recycling vs. Upcycling – Het verschil tussen onze U-Zac en Bikezac

Onlangs lanceerden we onze eerste collectie fietstassen gemaakt van upcycled materialen. Deze U-Zacs waren stuk voor stuk uniek, omdat ze waren gemaakt van geselecteerde spandoeken uit eerdere theatervoorstellingen. In de loop van dit project ontvingen we veel berichten van klanten met vragen over het verschil tussen onze upcycled U-Zac en onze bekende gerecyclede Bikezac, en waarom we niet meerdere U-Zacs met hetzelfde motief konden aanbieden.

Vanwege de grote belangstelling zal dit blogbericht daarom inzicht geven in de verschillende vormen van verwerking, aan de hand van het voorbeeld van onze Bikezac en U-Zac.

Onze hulpbronnen zijn eindig. Om te voorkomen dat onze planeet wordt uitgebuit, is het belangrijk om grondstoffen te hergebruiken en zo lang mogelijk in omloop te houden. Dit is waar upcycling en recycling – twee verschillende soorten verwerking om materialen te hergebruiken – om de hoek komen kijken. Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop het materiaal wordt verwerkt.

Recycling is het proces waarbij een afvalproduct wordt verzameld en omgezet in een nieuwe grondstof – die vervolgens wordt gebruikt om nieuwe producten te maken. In ons geval zijn de Bikezacs gemaakt van gerecyclede rijstzakken na consumptie. Met andere woorden, gebruikte rijstzakken worden verzameld, schoongemaakt en omgesmolten. Dit mengsel is de basis voor PP, dat in grote banen geweven wordt en uiteindelijk de basisstof vormt voor onze Bikezacs. Het mooie van deze procedure is dat we grondstoffen hergebruiken, in plaats van deel uit te maken van de productie van nieuw plastic. Toch is deze procedure tijdrovend, kost het veel energie en kan het minder kosteneffectief zijn dan simpelweg nieuwe grondstof produceren. Bovendien kan het recyclen van gemengde kunststofsoorten leiden tot devaluatie van de materiaalsterkte. Daarom gebruiken we alleen geweven PP van gerecyclede rijstzakken. Het gerecyclede plastic is puur en resulteert in een materiaal dat zo goed als nieuw is.

Dus wat kun je nog meer doen?

Welnu, een andere optie voor het hergebruiken van materiaal van post-consumptieproducten is upcycling . Bij deze vorm van verwerking gaat het om het vinden van een "afvalstof" die voor iets nieuws kan worden gebruikt, zonder dat de kerncomponenten ervan hoeven te worden gewijzigd. Een levendig voorbeeld is de stof die wordt gebruikt voor onze U-Zacs. Geloof het of niet, ze zijn gemaakt van oude theaterbanners. Deze mooie promotiebanners worden na afloop van de show vaak weggegooid, omdat de noodzaak voor promotie van deze specifieke show niet meer nodig is. De banner zelf is nog steeds van topkwaliteit: robuust en waterdicht; lichtgewicht (omdat ze vaak aan huismuren worden bevestigd) ... al met al een perfect materiaal voor buitentassen.

Toen we eenmaal de waarde van dit materiaal zagen, realiseerden we ons het potentieel ervan voor een heel speciale fietstas.

Upcycling betekent in ons geval dat de banners gewoon gebruikt kunnen worden zoals ze waren. Ze werden schoongemaakt maar hoefden geen reconstructie of toevoeging van ander materiaal te ondergaan om een ​​prachtige stof te krijgen. Alles wat nodig is om mooie, unieke tassen te maken, is wat creativiteit en een aantal gedurfde ontwerpvisies. Met deze vaardigheden is het mogelijk om in elke banner mooie en abstracte uitsparingen te vinden. Zo lijkt een nummer in de benedenhoek niet langer op een telefoonnummer, en wordt de cape van de koning uit het laatste toneelstuk van Assepoester een tas die wordt geassocieerd met een roze strand. En plotseling werd het materiaal dat we gebruiken niet gedevalueerd - het werd "opgewaardeerd" door middel van herwaardering. Dat is waar upcycling om draait.

In overeenstemming met onze waarden zijn we erg enthousiast over onze eerste upcycling-successen en de grote vraag van onze klanten en retailers. Als we denken aan alle spandoeken die reclame maken voor verschillende evenementen, bedrijven en producten in elke stad, hebben we zoveel ideeën over hoe we het idee van de U-Zac kunnen voortzetten en ontwikkelen.

Blijf op de hoogte voor updates 😊.

Klik hier om onze collectie te zien!